Blog

Jill Biden a premiat-o la Bucureşti pe Monica Boseff, pentru lupta împotriva traficului de persoane

Jill Biden i-a înmânat Monicăi Boseff, directorul Fundaţiei “Uşa Deschisă”, cu premiul Departamentului de Stat al SUA pentru lupta împotriva traficului de persoane, pe care-l primesc anual doar 10 persoane în toată lumea, miercuri, la Fundaţia Româno-Americană din Capitală.

Soţia vicepreşedintelui american Joe Biden a fost prezentă miercuri la Fundaţia Româno-Americană din Bucureşti, unde s-a întâlnit cu reprezentanţi ai mai multor ONG-uri care luptă împotriva traficului de persoane, dar şi cu victime ale traficului de persoane. La eveniment a fost prezent şi Romulus Ungureanu, directorul Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane.

“Sunt ferm convins că evenimentul de astăzi reprezintă o ocazie de a atrage atenţia asupra traficului de persoane, dar transmite şi un mesaj puternic cu privire la angajamentul nostru de a lupta împotriva acestei crime oribile şi a-i ajuta pe supravieţuitori”, a spus Ungureanu, în cadrul conferinţei de presă de la fundaţie.

Jill Biden a luat cuvântul spunând că este onorată să se afle alături de cei care se implică în lupta împotriva traficului de persoane şi că, anterior conferinţei, s-a întâlnit cu un grup de “supravieţuitoare curajoase” şi le-a ascultat poveştile, despre ororile pe care le-au îndurat, dar şi despre curajul, puterea şi rezistenţa de care au dat dovadă.

“Poveştile lor fac munca pe care voi toţi o faceţi atât de importantă. (…) Munca pe care o faceţi schimbă nenumărate vieţi”, a spus Jill Biden, mulţumind ONG-urilor şi Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane.

Ea a prezentat apoi premiul TIP Hero (Trafficking in Persons Hero) acordat anual de Departamentul de Stat celor care îşi dedică viaţa luptei împotriva traficului de persoane, de la membri ai unor ONG-uri, politicieni, poliţişti, la simplii cetăţeni care au acţionat pentru stoparea acestei probleme. Anual primesc această distincţie numai zece persoane din toată lumea.

Jill Biden a anunţat că Monica Boseff, directorul Fundaţiei “Uşa Deschisă”, se va număra anul acesta printre laureaţi.

Monica Boseff va merge în SUA, în luna iunie, pentru a primi oficial distincţia, la lansarea raportului anual al Departamentului de Stat privind lupta împotriva traficului de persoane. Totodă, ea va beneficia, alături de ceilalţi laureaţi, de un program de leadership pentru combaterea traficului de persoane.

“Premiul în sine este o onoare. Munca noastră n-a fost făcută niciodată în vederea obţinerii unui premiu. Noi n-am fi astăzi unde suntem dacă nu ar fi aceste eroine şi sunt convinsă că întâlnirea tuturor cu ele ar îmbogăţi mult viaţa fiecăruia în parte. Deci premiul acesta nu este premiul meu, deşi este pe numele meu, este premiul lor, este premiul echipei cu care fac ocolul globului desculţă, este o echipă extraordinară”, le-a declarat Boseff jurnaliştilor prezenţi la eveniment.

Boseff a înfiinţat şi conduce Fundaţia “Uşa Deschisă” care are singurul adăpost de urgenţă din ţară pentru victimele traficului de persoane, a cărui adresă este protejată. Acesta funcţionează de un an, în care au fost ajutate 25 de femei.

“Oferim o serie de programe de asistenţă, nu doar cazare şi masă, ci tot suportul emoţional de care este nevoie, consilierea psihologică, consilierea juridică, reinserţia socială, continuarea educaţiei, pregătire vocaţională, tot ceea ce înseamnă o îngrijire exact aşa cum ai oferi copilului tău”, a mai spus Boseff.

Ea a precizat că aceste femei nu sunt diferite de oricare altele, ci pur şi simplu au fost la un moment dat vulnerabile.

“Oamenii ajung în asemenea situaţii pentru că întotdeuna există cineva care ştie exact cum să profite şi să exploateze vulnerabilitatea umană. Niciuna dintre ele nu este într-o poziţie de inferioritate faţă de vreuna dintre noi, iar ăsta este un lucru vital care trebuie înţeles de toată lumea. Nu există «a vrut» sau lucruri de genul acesta. Există pur şi simplu momente în care oricare dintre noi poate deveni vulnerabil, iar acela este momentul în care cel care pândeşte ştie cum să acţioneze”, a conchis Monica Boseff.

La Fundaţia Româno-Americană au mai fost prezenţi reprezentanţi ai ONG-urilor ADPARE, eLiberare, FREE Foundation, MATTOO şi Societatea pentru Justiţie.

Potrivit datelor Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane, în 2013 au fost identificate 896 de victime ale traficului de persoane, dintre care 419 au fost traficate în acelaşi an. Cele mai multe proveneau din mediul rural (220), şi aveau absolvite studiile gimnaziale (198) şi liceale (125). Totodată, cea mai mare parte a victimelor au fost atrase cu oferte de muncă în străinătate (153), dar şi în ţară (65). Au căzut victime traficului de persoane şi prin prostituţie (112), călătorie (13), căsătorie de convenienţă (10), cerşetorie (8), răpire (2) şi adopţie (1).

Peste jumătate dintre victime (54 la sută) au fost racolate de o cunoştinţă sau un prieten. Totodată, în 94 la sută din cazuri recrutarea s-a făcut în mod direct, fără intermdiari.

Victimele majore sunt în proporţie de 52 la sută, iar femeile ocupă o pondere de 77 la sută. Dintre cei 201 minori racolaţi anul trecut, 193 au fost fete. În cazuul majorilor, au fost 132 de femei şi 86 de bărbaţi.

Cele mai multe victime – 66 la sută (275) – au fost racolate pentru exploatare sexuală. Altele au ajuns să fie exploatate prin muncă (100), să cerşească (15), să fie folosite pentru pornografie (7) sau să fure (2).

sursa: MEDIAFAX

free vector

Lasă un comentariu

Name*

Email* (never published)

Website